×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط خبرها

حذف چهار صفر از پول ملی؛ چه اتفاقی خواهد افتاد؟

نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز دوشنبه جزئیات لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را تصویب کردند، بر اساس ماده یک قانون پولی و بانکی، از این به بعد واحد پول ایران تومان است و هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قران است.
عبدالناصرهمتی رئیس کل بانک مرکزی در جریان بررسی لایحه اصلاح چهار صفر از پول ملی در جلسه علنی مجلس گفت: با توجه به کاهش کارایی پول ملی که در نتیحه تورم مزمن و انباشته پنج دهه اخیر اتفاق افتاده، باعث شده تا در واقع پول ملی که به عنوان ریال نامیده می‌شود، در جامعه کاربرد نداشته باشند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه استفاده از دینار سال‌ها است که در جامعه ما وجود خارجی ندارد، اظهار داشت: اکنون با عدم استفاده از ریال و دینار، عرف اصلی جامعه تومان شده و تا آنجا که مردم چک پول‌های ۵۰ هزار تومانی را ۵۰ تومان و اسکناس ۱۰ هزارتومانی را ۱۰ تومان می‌خوانند.

همتی درباره هزینه بالای چاپ و امحای اسکناس در کشور اذعان داشت: اکنون هشت میلیارد اسکناس در کشور موجود است که از این میزان پنج میلیارد مربوط به اسکناس‌های زیر دو هزارتومان می‌شود در حالی که ما با این تغییر می‌توانیم سکه‌های دو تومنی که در واقع دو هزار تومانی قبلی و سکه‌های یک تومنی که هزار تومانی قبلی است، را به صحنه آورده و در جربان بیندازیم.

وی با بیان اینکه اکنون مسکوکات کشور ما از رده خارج شده است، افزود: درصورت بکارگیری از مسکوکات، استهلاک کاهش می‌یابد، زیرا سالانه یک میلیارد اسکناس با هزینه سنگین ۴۰۰ میلیارد تومانی امحا می‌شود.
حذف چهار صفر از پول ملی؛ چه اتفاقی خواهد افتاد؟
علی سرزعیم
حذف صفر هیچ تاثیری در شاخص‌های اقتصادی ندارد
علی سرزعیم عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در با اشاره به اینکه حذف چهار صفر از پول ملی یک اقدام صوری است، اظهار داشت: با توجه به اینکه این تصمیم نمی‌تواند تغییر اقتصادی را در عمل به وجود آورد، تنها جنبه مثبت آن راحت‌تر شدن کار با اعداد و ارقام است و دیگر رقم‌های بزرگ در اقتصاد کشور وجود نخواهد داشت، این در حالیست که این اقدام باید مکمل کار‌های دیگر نیز باشد، تا بتوان از آن نتیجه درستی گرفت، در غیر این صورت، از این اقدام هیچگونه نتیجه‌ای به دست نخواهد آمد.
وی افزود: اگر می‌خواهیم در عمل اقتصاد کشور یک حرکتی کند و با افزایش تولید کالا و خدمات روبرو شویم، می‌بایست در برخی از سیاست گذاری‌ها تجدید نظر شود و از سوی دیگر اقداماتی را نیز انجام داد که منجر به افزایش بهره وری و اشتغال شود، همچنین توجه به بخش مولد اقتصاد نیز در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است، بنابراین نباید انتظار داشت تنها با حذف صفر از پول ملی، معجزه رخ دهد، بلکه در عمل میبایست راهکار‌هایی را در پیش گرفت تا با افزایش تولید روبرو شویم.
سرزعیم با تاکید بر اینکه حذف چهار صفر از پول ملی میزان تورم را کاهش نخواهد داد، گفت: اصولا چنین سیاست‌هایی تغییری در شاخص‌های کلان اقتصادی ایجاد نمی‌کند و اگر می‌خواهیم شاهد تحول و بهبود در عرصه اقتصادی باشیم، باید با اتخاذ سیاست‌های درست، وضعیت را تغییر داد، غیر از این، هیچ اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.
این اقتصاددان در ادامه با اشاره با اشاره به اینکه امروز سوداگری در بازار‌های مختلف تا حدود زیادی به سمت بورس هدایت شده است، بیان داشت: در حال حاضر نقدینگی بسیار قدرتمندی به بورس سرازیر شده، اما نکته مهم این است که رشد شتابان بورس تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، این درحالیست که ادامه این وضعیت بستگی به عوامل تعین کننده‌ای دارد که اگر آن‌ها با تغییر روبرو شوند، بازار سهام نیز این تغییر را تجربه خواهد کرد.
حذف چهار صفر از پول ملی؛ چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بایزید مردوخی
حذف صفر باید زودتر انجام می‌گرفت
بایزید مردوخی کارشناس مسائل اقتصادی در با اشاره به اینکه با حذف چهار صفر از پول ملی تازه می‌توان فهمید که وضعیت ارزش واحد پول ملی چگونه است، گفت: این اقدام بسیار کار خوبی بود که انجام شد و جا داشت زودتر از این‌ها حذف صفر شکل بگیرد، تا قبل از این، زمانیکه لایحه بودجه ارائه می‌شد، خود بنده در همان صفحات اول می‌ماندم و با توجه به بزرگی اعداد که گنگ بود و در اکثر اوقات نافهم، کارشناسان و مردم عادی در فهم بودجه با مشکل روبرو می‌شدند، حال با این اقدام می‌توان بودجه را به راحتی آنالیز کرد.
وی افزود: این تعداد صفر برای واحد پول ملی واقعا غیر منطقی بود و حذف آن اقدام خوبی بود که انجام شد، از سوی دیگر باید به این نکته مهم توجه کرد، تنها با حذف صفر نمی‌توان وضعیت عمومی اقتصاد کشور را بهبود بخشید، بلکه باید راهکار‌هایی را اتخاذ کرد که بر مبنای آن‌ها تولید ناخالص داخلی با افزایش روبرو شود و به تبع آن نیز نرخ رشد اقتصادی به سوی مثبت شدن حرکت کند.
مردوخی با تاکید بر اینکه انتظار کاهش تورم با انجام اقداماتی نظیر حذف صفر از پول ملی محقق نخواهد شد، اظهار داشت: دولت باید در بسیاری از سیاست گذاری‌های خود باید تجدید نظر کند، تا حذف صفر از پول ملی اثر بخش باشد، به عنوان مثال با توجه به کسری بودجه‌ای که دولت با آن همیشه روبرو بوده استقراض از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی به عنوان آسان‌ترین راهکار انتخاب می‌شود، در صورتیکه صندوق توسعه ملی یک صندوق بین نسلی و متعلق به آیندگان است.
این استاد بازنشسته دانشگاه تهران بیان داشت: یکی از مهم‌ترین مواردی که دولت باید به آن توجه کند، جلوگیری از فرار‌های مالیاتی است که تخمین زده می‌شود حجم آن بیش از ۷۵ هزار میلیارد تومان در سال باشد، در این رابطه لازم است سامانه جامع اطلاعات مالیاتی به سایر سامانه‌های اطلاعاتی متصل شود، تا با در اختیار داشتن اطلاعات به روز و کارآمد بتوان از فرار مالیاتی که به صورت گسترده وجود دارد، جلوگیری کرد.
فرارو

برچسب ها : ,

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.