×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط خبرها

شبکه های اجتماعی یا انقلاب مجازی

نوشته: دکتر عزیز مزرعه

امروزه تحت این عنوان که جهان به دهکده جهانی تبدیل شده که همه اهالی دهکده از وقایع و اتفاقات اگاه هستند اینترنت و شبکه های اجتماعی زندگی مردم را استحاله و احاطه کرده است

خیلی ها به این دلیل که می توانند از این طریق به زودترین فرصت به اطلاعات دسترسی پیدا کنند این شبکه ها را بسیار تاثیر گذار می دانند اما شماری هم این شبکه ها را مشکل ساز برای جامعه می دانند.

شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، واتساپ ، تلگرام یوتیوب، تویتر، اسکایپ، وایبر، وی چت و … از پر کاربردترین شبکه های اجتماعی در سال های اخیر می باشند. با وجود این که عمر خیلی درازی ندارند اما توانسته اند تاثیرات شگرفی در جوامع مختلف داشته باشند.

بهار عربی و سرنگونی چندین دولت مقتدر خاورمیانه نمونه های خوبی هستند که منشا آن فیس بوک بوده است. گفته می شود عامل سرنگونی حسنی مبارک در مصر بوده است یا عامل انتخاب ترامپ در ایالات متحده آمریکا
همچنین از فواید شبکه های اجتماعی یافتن دوستان در گوشه و کنار دنیا، آشنایی با افراد تازه، قرار گرفتن در جریان هرگونه رویداد چیزهایی است که خوش بینی ها را درباره این شبکه ها به بار آورده است.

اما اگر بخواهیم علمی و فنی تحلیل کنیم ضررها ی فراوانی هم دارتد که در صورت عدم آشنایی با سواد رسانه ای آسیب های اجتماعی فروانی بدنبال خواهد داشت
این شبکه ها افراد را از کتاب خواندن دور می کند و وحشت هایی را در میان مردم نسبت به آینده ایجاد کرده است.فاصله بین فرزندان و پدران و مادران را بیشتر کرده امروزه خانواده ها کمتر باهم گفتگو می کنند و بچه‌ها احساس تنهایی دارند و یا دچار افسردگی شدند

از طرف دیگر تحقیقات جدید نشان می دهد که شبکه‌های اجتماعی اعتیاد آور هستند و سالانه صدها بیمار معتاد به این شبکه‌ها برای درمان به کلینیک‌های تخصصی مراجعه می‌کنند.

معمولاً افرادی که بیش از ۵ ساعت برای شبکه‌های اجتماعی وقت خود را صرف می‌کنند به نوعی این عمل آنها منجر به معتاد شدن آنها به این شبکه‌های اجتماعی می‌شود.

کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان بالای ۳۵ سال نیز به گیم نت یا اینترنت بیش از اندازه رجوع می‌کنند که در نهایت به معتاد شدن آنها منجر خواهد شد.

اخیرا استعمارگران و صهیونیستها , با راه اندازی شبکه های اجتماعی گوناگون سعی در وارد ساختن هجمه های سنگین تهاجمات فرهنگی خویش به خصوص بر پیکره کشورهای اسلامی دارند. شبکه های اجتماعی نظیر واتس اَپ، وایبر، تانگو، بی تاک، وی چت، لاین و….تلاش می کنند تا با تاثیر بر ایدئولوژی افراد جامعه مورد هدف، به مرور زمان جهان بینی آنان را نیز مورد حمله قرار داده و با جایگزین کردن فرهنگ غربی و ضد دینی، فرهنگ غنی ایشان را در تزلزل و سقوط محض جای دهند.

در زمانهای گذشته اگر دختر و پسری از یک خانواده از خانه بیرون می رفتند پدر و مادر نگران شده و دلواپس فرزندان بودند اما اکنون با شیوه های جدید و هدفمند فرزندان و خانواده های ما تحت حمله استبداد غرب وغرب گرایان لائیک هستند هم اکنون فرزند خانواده در خانه و از طریق اینترنت و ماهواره و گوشی موبایل خود، می تواند در جهان سیر کرده و از خانواده,خویش و دین و فرهنگ خود فاصله بگیرد.

شبکه های اجتماعی اخیرا پر رنگ در گوشی های موبایل جلوه گری می کنند و اغلب اجتماع خصوصا جوانان در عضویت حداقل یک شبکه می باشند. عده ای تحصیلکردگان و نخبگان ایراد وارد کرده و ترقی و پیشرفت را مثال آورده و از مشارکت در این شبکه ها دفاع جانبدارانه کنند. . که متاسفانه با بررسی و نگاهی علمی و حساب شده کاملا مشهود است که بیش از حدود ۵۰% از موجودیت این شبکه ها به طنزهای هدفدار، شوخی های بی معنی و عکسها و فیلم های غیرمتعارف و ترانه های نامناسب خبرهای تکراری و نگران کننده وابسته است.

آنهایی که در این شبکه ها عضویت دارند یا بصورت انفرادی و یا گروهی خویش را سرگرم می کنند برخی شبکه ها مخاطبین گوشی تلفن شخص را عضویت داشته و بعضی دیگر بطور ناشناس عضو گیری می کنند که خطر و آسیب دسته دوم به مراتب بیشتر احساس می گردد. بعضی از خانواده ها و یا جمع دوستان ویا جمعی از همکاران یک اداره و یا شرکت یا اهالی یک منطقه و…گروه تشکیل داده و مراودات خویش را در قالب گروه پیگیری می کنند.و گروهی مشغول نقد گروهی مشغول تخریب و…
بقول ژاک شیراک رئیس جمهور فقید فرانسه من بجای اینکه جلو نگاه کنم و برای کشور برنامه ریزی کنم به چپ و راست نگاه می کنم که چه می گویند چه در گروههای انها مطرح می شود بخاطر همین از راه رفتن عقب افتادم.

وضعیت افراد در واتساپ وسیله ای شده برای طعنه و کنایه زدن یا زور ازمایی و نشان دادن قدرت و عضلات خویش به دیگران البته بعضی هم بعنوان بولتنی خبری از ان استفاده می کنند یا جهت دادن امید به جامعه

اینستاگرام (Instagram) پرطرفدارترین شبکه اجتماعی مورد استفاده در کشورمون هست. با توجه به آمار استخراج شده از مارکت بازار، اپلیکیشن این شبکه اجتماعی بر روی بیش از ۲۱ میلیون موبایل-تبلت اندرویدی نصب و فعال هست. و با ۸۰۰ میلیون کاربر در سراسر دنیا هم رتبه هفتم رو به خودش اختصاص داده و از پرطرفدارترین‌هاست. ولی در کشور ما، توجه بسیار بیشتری به این شبکه اجتماعی شده و باتوجه به اینکه در حال حاضر مسدود نیست و به راحتی قابل دسترس هست، افراد زیادی هم در اون حضور دارن و ازش استفاده می‌کنن.

به همین خاطر کسب‌و‌کارهای اینترنتی و غیراینترنتی زیادی از این شبکه اجتماعی برای توسعه برند و افزایش فروش استفاده می‌کنن. استفاده‌های متفاوتی از این شبکه اجتماعی می‌شه که فقط به برخی از اونها اشاره شد. در حال حاضر پرطرفدارترین صفحات این شبکه اجتماعی مربوط هست به هنرمندان اعم از بازیگران، کارگردان‌ها، خوانندگان، نوازندگان موسیقی، عکاسان و نقاشان. و صفحات زرد، خبری، سیاسی، و

لذا چه خوب است ابزار علمی و امکانات و رفاهیات موجود امروزی در چارچوب اخلاق اسلامی و اداب و رسوم اجتماعی هدایت شود و اگر اینترنت و ماهواره و شبکه های اجتماعی هستند با هوشیاری از آن استفاده کنیم و در راه هدف و هویت و فرهنگ گام برداشته و بهره بریم نه چشم بر واقعیات بسته و با دست خود، خویش و فرزندان و خانواده خود را طعمه افکار فریب، و دشمنان کنیم

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.